Portrætfotograf i København

Det er heldigvis længe siden, at portrætfotos var forbeholdt virksomhedsledere, konfirmanter og brudepar. I dag findes der er hav af forskellige muligheder for at få taget et fotoportræt. Og heldigvis har du i dag også mulighed for at få taget et portræt, som hverken virker opstillet eller iscenesat som et skolefotografi fra 1990. Modsætningen til de gammeldags og lidt upersonlige billeder er det umiddelbare og atutentiske portræt. Det er den slags portrætter, som jeg selv holder mest af og derfor også den fotografiske stil, jeg sigter efter.

Personligt og professionelt portrætfoto

En talemåde indenfor fotografiet lyder noget i retning af, at man altid kan se lidt af fotografen i et godt portræt. Det skal forstås på den måde, at måden et portæt er fotograferet på, afspejler fotografens stil, teknik og i sidste ende – personlighed.

Man kan selvfølgelig godt have en skøn personlighed og stadig være en dårlig fotograf. Derfor er det ikke uvæsentligt, at teknik og forståelse for ansigtets anatomi, lys, komposition osv er på plads. Men talemåden understreger en væsentlig pointe, når det kommer til valget af portrætfotograf: Når du vælger en fotograf til dit portræt, skal du først og fremmest gå efter en fotograf, som du er tryg ved og som har en stil, du kan lide.

Portrært af tidligere højesteretspræsident Poul Søgaard

Det lyder måske indlysende, men for at komme frem til et godt og vellignende portræt, er det helt vildt vigtigt, at du oplever god kemi, med personen bag kameraet. De fleste gode portrætfotografer er dygtige til at skabe den rette steming, og som professionel fotograf har man også teknikken på plads. På den måde kan både personen foran og bagved kameraet yde deres bedste for at få det bedste billede frem.

Portrætfotograf i København | priser

Priser for portrætfoto varierer meget. Mine priser starter f.eks. ved 2.000kr. inkl moms. for et portræt, mens andre fotografer ligger højere og andre noget lavere. Et forsigtigt skøn er, at mine priser er lidt højere end gennemsnittet i København.

 

Fotograf til cv portræt og LinkedIn

Der er ingen tvivl om, at vi lever i en meget visuel tid. Smartphones, sociale medier og apps har været med til at dokumentere hverdagen, vores liv og oplevelser på en helt anden måde end tidligere. Den visuelle tidsånd præger mange aspekter af vores liv – ikke mindst vores professionelle liv og karriere. Derfor er der mange, som søger en professionel fotograf, når der skal tages et nyt portært til cv’et eller LinkedIn.

Det kan nok heller ikke bestrides, at et godt profilbillede er et noget bedre udgangspunkt for en evt. jobsamtale end feriebilledet fra Thailand. Ikke dermed sagt, at blikket skal være uden følelse eller portrættet skal udstråle afstand og kølig professionalisme. Pointen er blot, at også til karriereportrættet kræver det god kemi mellem fotograf og personen foran kameraet. Det er den bedste og måske eneste måde til at sikre, at resultatet bliver, som det skal.

Portrætfotografering i København

Portrætter kan fotograferes i et studie eller på en location. Fordelene ved et studie er, at du kommer ind i et rum, som er beregnet til fotooptagelser. Det vil sige, at rummet sikkert har et smukt lysindfald eller som alternativ er pakket med forskellige typer lys og andet udstyr, som portrætfotografer bruger til at lægge et smukt lys på en person. I et studie har man som regel ikke mulighed for at gøre scenen meget personlig. Ting, som er med til at fortælle lidt om den portrætterede, er på den måde ikke en typisk ingrediens i et studieportræt.

Modsætnignen til et portrært i et studie kaldes et miljøportræt. Som navnet antyder fotograferes et miljøportræt et sted, som har med den portrætterede at gøre og som er med til at underbygge en vigtig del af den personlige karakter. Det kan f.eks. være et portræt, som bliver taget i en dagligstue, hvor tingene i hjemmet underbygger fortællingen og stemningen i portrættet.

Der findes mange variationer af både studieportrættet og miljøportrættet. Ved hjælp af en almindelig hvid væg kan man f.eks. skabe en studielignende scene i ethvert hjem. På den måde kan man tone ned for omgivelserne i portrættet og skabe et mere rent foto, hvor omgivelser ikke spiller en stor rolle.

Naturlige portrætter

I København findes der en række studier, man kan leje sig ind i. Nogle har et smukt naturligt lysindfald.Portrætfoto i København af Jørgen Den slags lys klæder de fleste og et ansigt svøbt i blødt, behageligt lys er et godt udgangspunkt for rigtig mange portrætter.

Portrættet til højre er et godt eksempel på, hvordan naturligt lys fra et vindue kan se ud på et ansigt. Det natulige lys har bl.a. den fordel, at det er konstant. Eller sagt på en anden måde, er der ikke en hård lysudladning fra en flash, som går af hele tiden. Det giver ro og gør for nogle det nemmere at slappe af i portrætfotograferingen.

Det ikke-opstillede portræt er en genre, som jeg dyrker og holder meget af. Faktisk er jeg ikke fan af portrætter, hvor det tydeligvis er fotografen, som har bestemt, hvordan en person skal stå og se ud. Eller hvor man ikke er i tvivl om, at det har været forbundet med en mild grad af udbehag at stå foran kameraet. Derfor spørger jeg ikke, om du vil smile eller andre ting. De gode udtryk kommer af sig selv, når man er i trygge hænder og føler sig afslappet.

Spørgsmål og svar om portrætfotografi

Jeg modtager ofte forskellige spørgsmål om portrætter og portrætfotografi. Derfor har jeg samlet en liste over de mest almindelige spørgsmål og de svar, jeg giver.

Hvem er den bedste portrætfotograf?

Det vil altid afhænge af smag, men nogle af mine favoritter er de store navne som f.eks. Richard Avedon, Yousuf Karsh, Helmut Newton og Martin Schoeller. Af danske fotografer beundrer jeg bl.a. Helga Theilgaard, Søren Solkjær og Martin Bubandt

Hvad koster en portrætfotograf?

Der er stor forskel på priser og fotografer. Jeg forstå til fulde, at pris er et vigtigt parameter for de fleste. Alligevel vil jeg foreslå, at det ikke er prisen alene, som afgør hvem du ender med at vælge. Gå fremfor alt efter en fotograf, som har en stil, du kan lide. Men for at svare på det konkrete spørgsmål får du et færdigbehandlet portræt hos mig for 2.000kr. inkl. moms. Så er der frit valg om du vil have taget portrættet hjemme hos dig, eller på en anden location. Enten i København eller andre steder i landet.

Hvordan finder man en portrætfotograf i København?

I teksten herover prøver jeg at skitsere, hvordan du bedst finder en fotograf i København.